Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2009 12:19 - Районен съд - Сливен е партньор по проект „Консултативен форум на районните съдилища”.
Автор: preszentar Категория: Новини   
Прочетен: 1670 Коментари: 0 Гласове:
0



 

 На 03.10.2008г., на своя І-ви рожден ден, ОПАК обяви първите одобрени проекти с бенефициенти – органите на съдебната власт. Един от тези проекти е представения от РС – Хасково, РС – Пловдив, РС – Бургас, РС – Сливен, РС- Ямбол, РС – Шумен и РС – Враца с наименование „Консултативен форум на Районните съдилища”. Проектът стартира м.ХІ 2008г. и е с продължителност 12 /дванадесет/ месеца.      
                    Този проект е насочен към районните съдилища в страната, които поемат основния поток от дела и се произнасят по най-важните за отделните граждани спорове. Това са съдилищата, от които се изгражда първото мнение за работата на съдебната система изобщо. Поради тази причина ефективната организация, отчетност и прозрачност в тяхната работа, са изключително важни за повишаване на имиджа и доверието на гражданите в тази институция.

Дейностите включени в проекта са: Консултативен форум на районните съдилища и разработване на интернет страница на форума, мониторинг на принципа на случайно разпределяне на делата и  кръгла маса относно прилагането на случайния принцип на разпределяне на делата, анализ на продължителността на разглеждане на делата в съда и разработване на времеви стандарти, обучение на тема „Механизми за управление движението на делата и намаляване на забавянията”, разработване на наръчник за съдебните служители относно правилата за публикуване на решения, обучение на съдебни служители и системни администратори относно публикуването на съдебни решения и дейности за информация и публичност.

Районен съд – Сливен е отговорник и изпълнител по една от дейностите, включени в проекта, а именно обучение на тема „Механизми за управление движението на делата и намаляване на забавянията”, което ще бъде насочено към съдиите и съдебните служители в районните съдилища. То ще включва представяне на нови механизми за управление движението на делата, представяне и обсъждане на актуални проблеми във връзка с новото законодателство (особено новия Гражданско-процесуален кодекс), представяне и запознаване с европейски стандарти и изисквания. През 2009г. ще бъдат проведени 4 /четири обучения/ на които ще бъдат обучени 50 съдии и 50 съдебни служители. Обучението ще бъде използвано и за обмяна на добри практики между районните съдилища.

Забавянето при разглеждането на делата е основен проблем за районните съдилища, с оглед натовареността им, като същите търпят най-много критики от страна на гражданите. Подобна забележка постоянно присъства и в докладите на ЕК. 
                   Справянето с този проблем  би довело до промяна в общественото мнение за работата на цялата съдебна система.
                   С оглед ефективното управление движението на делата в проекта е предвидено да бъдат разработени и приети времеви стандарти, които ще ще се прилагат на практика от районните съдилищата, за справяне с проблема за забавянето на делата. Предложението за времеви стандарти ще бъде предоставено за одобрение на Висш съдебен съвет.

           

                     Подробна информацията по изпълнението на проекта ще бъде предоставяна периодично на интернет страницата на Районен съд – Сливен.



Тагове:   форум,   Сливен,   Съдилища,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: preszentar
Категория: Новини
Прочетен: 269767
Постинги: 230
Коментари: 3
Гласове: 96
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930