Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2010 15:00 - Присъда на Районен съд от четири години затвор за изнасилване и грабеж, бе потвърдена
Автор: preszentar Категория: Новини   
Прочетен: 1169 Коментари: 0 Гласове:
0



Присъда за изнасилване и грабеж постановена от Районен съд Сливен срещу 23-годишният Божидар Михайлов, бе потвърдена от въззивна инстанция. Както по-рано съобщихме, на 24 юни т.г. Районен съд призна подсъдимия Михайлов за виновен в извършването на две престъпления – по чл. 152 ал. 1 т. 2 от НК–  за изнасилване и по чл.198 ал.1 от НК – за грабеж. При процедура на съкратено съдебно следствие поискано от подсъдимия, поради направени от него самопризнания, съдът му наложи наказание от две години и единадесет месеца лишаване от свобода за извършения грабеж и една година и единадесет месеца лишаване от свобода за изнасилването. Районен съд определи по правилата от чл. 23 от НК едно общо наказание от две години и единадесет месеца лишаване от свобода, но прие, че поради изключително  високата степен на обществена опасност на деянието и на подсъдимия общото наказание следва да бъде увеличено със 17 месеца. По този начин, крайният размер на наказанието, което следваше да изтърпи подсъдимия стана четири години и четири месеца лишаване от свобода  - ефективно, в затворническо общежитие от открит тип.

Тази присъда бе обжалвана от защитника на подсъдимия само относно размера на наказанието, но с решението си от 04.11.2010 въззивният съд прие жалбата за неоснователна и потвърди първоинстанционната присъда изцяло.

Подсъдимият Божидар Михайлов е извършил престъпленията през месец февруари тази година в двора на детска градина в кв. „Заимов". Момичето, жертва на престъплението е минавала край детската градина, когато насилникът я заплашил и я завлякъл в двора на детското заведение, където я ударил няколко пъти в главата с искане да му даде всичко, което носи. След това, с намерение да насили момичето, започва да я разсъблича. В този момент дворът се осветява от фарове на автомобил и той я завлича зад сградата на детската градина. Малко по-късно пострадалото момиче успява да избяга и да потърси помощ от свой приятел в кв."Стоян Заимов". В това време насилникът преровил оставените вещи и като видял, че няма какво да вземе ги захвърлил край гаражи в района на детската градина.

Час преди да извърши престъплението насилникът е бил спрян от полицейски патрул и му е бил съставен акт за това, че не носи документи за самоличност. Пред полицаите той обявил, че отива в кв. „Стоян Заимов" за среща с приятелката си.

Делото се разгледа по реда на съкратеното съдебно следствие, след като той се призна за виновен. Поради тази причина Районен съд му наложи максимално високото наказание по реда на тази процедура.

 

 

 

Пресцентър Районен съд Сливен

 

Връзки с обществеността

Стоян Радев



Тагове:   изнасилване,   грабеж,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: preszentar
Категория: Новини
Прочетен: 268246
Постинги: 230
Коментари: 3
Гласове: 96
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031