Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2012 14:31 - ИМОТНИ ИЗМАМНИЦИ ВЛИЗАТ В ЗАТВОРА
Автор: preszentar Категория: Новини   
Прочетен: Коментари: Гласове:
0



Сливен, 22.03.2012, (sr.pr.com); Районен съд Сливен осъди четирима мъже за извършена имотна измама. Мишени на измамниците станали две самотно живеещи жени със слабост към алкохола. В първия случай жертва на групата е била възрастна жена от село Камен, която е наследила от съпруга си апартамент в центъра на Сливен. Във втория случай групата е искала по изпитаната вече схема да „закупи” част от стопански двор в село Панаретовци. Измамата е била прекратена навреме  от сектор „Икономическа полиция” Сливен и групата не е успяла да навреди на собственика на имота.

Изпадайки във финансова безизходица през октомври 2009 г. първата жертва на измамниците решила да продаде жилището в центъра на града за сумата 42 хиляди евро. Единият от обвиняемите Р.М. на 38-години, разбрал за предлагания имот и за алкохолната зависимост на собственика му и решил да се възползва от ситуацията. След като разбрал къде живее притежателя на апартамента, заедно със съучастникът си И.И. посетили жената, представяйки се като кандидат-купувач и придружаващият го шофьор.

От тази първа среща започват и машинациите на групата, към която на по-късен етап се присъединяват и К.Н. и Д.Д. Двигателят на групата Р.М. успява да си издейства нотариално заверено пълномощно от собственика на апартамента, което му давало право да я представлява пред нотариус, държавни и общински органи, както и да продаде имота на себе си. Освен това той се снабдил и с оригинала на нотариалния акт на имота и документ за наследници. Присъединяването към измамата на К.Н. и Д.Д. става, след като и двамата се съгласяват да вземат назаем от Р.М. три хиляди лева в замяна на това да си дадат съгласието да им се прехвърли по Ѕ идеална част от жилището. Мотивите за избор на единия от  „купувачите” бил чисто съдебно минало.

На 11 декември 2009 година, Р.М. преупълномощава К.Н. да продава жилището на измамената жена. Същият ден пред нотариус бил изповядан нотариален акт, чрез който жертвата, без нейно знание „продала”, чрез пълномощника си К.Н. апартамента в центъра на града на Д.Д. и К.Н. за сумата от 67 500 лева. След изповядването на сделката, измамниците пускат имота за продажба в няколко кантори за недвижими имоти в Сливен. Междувременно четиримата продължавали да държат в неведение жертвата си, като и било заявено, че вече е намерен купувач, тъй като довереника и Р.М. имал финансови затруднения и не можел да закупи жилището. В заведение в Сливен, К.Н. били представен като кандидат-купувач, който и предложил да закупи жилището за 90 хиляди лева. По предварително подготвения план купувача и предложил да и даде 680 лева капаро, а останалите пари при финализиране на сделката. На празен лист той написал, че тя е взела тази сума, а след като жената си е тръгнала от заведението той дописал още две нули и допълнил словом – шейсет и осем хиляди лева.

Няколко дни по-късно К.Н. и Д.Д. сключили предварителен договор за продажба на апартамента с купувачи, насочени от една от канторите за недвижими имоти. От купувачите – майка и син те настоявали парите да им бъдат платени на ръка. На 11.01.2010 финализират сделката и получават в брой цялата сума – 85 хиляди лева. При получаване на парите Р.М. и И.И. дали на К.Н. и Д.Д. по три хиляди лева, а останалата сума от 79 хиляди лева разделили помежду си.

Жената жертва на измамата разбрала за случващото се с имота и едва на 03.02.2010 г., след като решила да анулира пълномощното на Р.М. При нотариуса тя разбрала за изповяданите сделки, и че е получила единствено сумата от 680 лева.

При втория случай мишена на групата става жена от село Панаретовци, сливенско. Идеологът на първата измама Р.М. разбрал, че въпросната жена притежава много земя и част от бившия стопански двор в селото, и че злоупотребява с алкохол. Тези факти я правели идеална за целта на предстоящата измама. Този път в групата не е взел участие К.Н., който заради разпити в полицията по първия случай се отказал от втори удар. На негово място се включил И.П. Пред новата си жертва те разиграли същия сценарий като този с апартамента. В случая Р.М. представил И.П. като собственик на много земя в ямболско, който искал да закупи 20-30 дка на цена от 700 лева на декар. Отказвайки да им продаде земя на съмнително висока цена, жената им предлага да закупят частта и от стопанския двор за сумата от 100 хил.лв. В продължение на няколко дни те носили в дома и алкохол и водели преговори. Внезапно тя се разболяла, влязла в болницата, но те продължили да  я посещават и там и да я уговарят. След изписването и от болницата Р.М и И.П. посетили жената в дома и в село Панаретовци и и предложили капаро от 1000 лева, въпреки, че тя искала само 100 лв. По-късно същият ден те се върнали, водейки със себе си И.И., който представили като известен нотариус от Сливен. Той поискал оригиналите на документите за притежанието на частта от стопанския двор.

Междувременно в сектор „Икономическа полиция” бил получен сигнал, че групата извършва в момента измама. Пристигналите на място полицаи предотвратяват измамата. По-късно съдебномедицинска експертиза установява, че в кръвта на набелязаната жертва са установени 3,77 промила алкохол, което прави постъпките на жената необмислени и неадекватни.

Районен съд Сливен осъди Р.М. и 57-годишният И.И. на четири години и шест месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим за причиняване на имотна вреда в особено големи размери за продажбата на апартамента в центъра на Сливен – 67 875 лева. Съдът ги оправда за сумата до 90 хиляди лева и за опита за измама в село Панаретовци, защото деянието е останало недовършено. За извършване на престъпление в условията на опасен рецидив 36-годишния К.Н. бе осъден на една година и шест месеца лишаване от свобода с първоначален строг режим. Другият обвиняем за измамата с апартамента - 23-годишния Д.Д. бе осъден на две години лишаване от свобода с четири години изпитателен срок. Съдът призна за невиновен и оправда 25-годишният И.П. по повдигнатото му  обвинение за измама в особено големи размери по случая от село Панаретовци, тъй като деянието е останало недовършено.

Р.М, И.И., К.Н и Д.Д. бяха осъдени да заплатят на жертвата на осъществената измама сумата от 67 875 лева, за нанесени имуществени вреди заедно със законната лихва от датата на увреждането – месец януари 2010 година. Искът в останалата му част до 90 хиляди лева съда отхвърли като неоснователен и недоказан. Четиримата бяха осъдени да заплатят направените разноски по делото в размер на 428 лева, както и държавната такса от уважената част от гражданския иск в размер на 271 лева в полза на държавата.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок пред Окръжен съд Сливен.

 

 

Пресцентър Районен съд Сливен

 

Връзки с обществеността                                                                            

 

Стоян Радев – 0886 156 976

sr.pr.comunications@gmail.com

 

http://sliven.court-bg.org





Гласувай:



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: preszentar
Категория: Новини
Прочетен: 268305
Постинги: 230
Коментари: 3
Гласове: 96
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031